надо кушать

lørdag, januar 08, 2011

Bibelsk fikengryte

eller "Hvordan bli full og mett samtidig".

Hjemme hos foreldrene til Inga har de en oppskriftsbok som heter "oppskrifter fra bibelsk tid" eller noe i den dur. Uansett, det er snakk om oppskrifter på ting man åt i Midtøsten for ca. 2000 år siden og mer. I denne kokeboka finnes det en innertier av en rett som vi bruker å spise i førjulstida. I år var førjulsstria litt for stressa til at vi rakk å spise middag hjemme noen gang, men det er ingen grunn til å avblåse fikengryta. Den passer like godt når man kommer kald inn fra en skitur i januar.

Sånn skal den altså se ut når den er ferdig. Ingrediensene er ganske enkle: tørka fiken, en flaske rødvin, honning, kanel, fløte og sukker.

Først skjærer man endene av 15-20 fiken og har dem (fiknene altså, ikke fikenendene...) i en kasserolle - ikke av aluminium, rødvin er surt og aluminiumspartikler er et dårlig krydder.


I gryta har man like deler vann og vin - her brukte vi 0,4 L vann og 0,4 vin.

Retten skal nå krydres med tre svære teskjeer honning...


...og litt kanelstang.


La så det hele stå og putre på svak varme (evt. bare dampe) i en time eller mer. Om du klarer å bli full av denne retten er det forsåvidt ikke mens du spiser den, men nå - vindampen er ganske heavy. Etter tre kvarter burde du kanskje dekke til med lokk, sånn at ikke all fuktigheten slipper unna.

Mens det står og damper kan man f.eks. ta et slag Carcassonne...


...og gjøre kål på resten av rødvinen.


Når retten er serveringsklar, kan man piske sammen litt krem.



Fikenene serveres i ei skål sammen med vin/honning-sausen. Toppes med krem, et dryss med kanel og kanskje litt sitronmelisse.

Etiketter: , , , , , ,