Mysigt! Melkebasert svakvin fra 1700-tallet
Her om dagen fikk jeg vite om en drikk som var såpass underlig at jeg var helt nødt til å prøve å lage den, bare for å finne ut hvordan noe sånt kan finne på å smake.
Vinmyse ("wine whey" eller "sack whey") var ifølge Wikipedia en pop drikk på 1700-tallets kroer og barer. Drikken kunne lages på ulike måter - den kunne krydres på forskjellig vis, og ha ulike promillegrader. Her er oppskrifta jeg fant:
"Put a pint of skimmed milk, and half a pint of white wine into a bason [beholder], let it stand a few minutes, then pour over it a pint of boiling water, let it stand a little, and the curd [ostemassen] will gather in a lump, and settle to the bottom, then pour your whey [mysen] into a China bowl, and put in a lump of sugar, a sprig of balm [sitronmelisse], or a slice of lemon" (Wikipedia: Whey, kildet til Raffald, Elizabeth (1782): The Experienced English Housekeeper).
Ok, here goes...




Ostemassen sank ikke til bunns som det stod i oppskrifta, men jeg satsa på at dette ikke var så kritisk. Jeg tok av det grøvste av massen med øse, og silte til slutt alt sammen gjennom et klede.


Deretter krydra jeg den nå rene mysen med generøse mengder sitronmelisse, et par skjeer demerara-sukker og noen skiver lime (i stedet for sitron) - og satte det hele til kjøling.


Hva ble så resultatet av dette lille eksperimentet?
Tro det eller ei, men vinmyse er faktisk en ganske god leskedrik. Først og framst er den imidlertid overraskende mild på smak. Jeg hadde forventa å sitte igjen med en halvt udrikkelig brunost-vin, men endte opp med en slags frisk vin-limonade - med en svært spesiell og litt vanskelig beskrivbar "feit" kvalitet. Men smøreosten var egentlig mer spennende: skjønt den ble hakket litt for salt i åpninga, fikk den en god og fruktig vin-ettersmak.
Konklusjon: Osten skal lages om igjen i større kvanta, men med bittelitt mindre salt (brukte to små teskjeer, og det var akkurat litt for mye). Vinmyse skal også prøves igjen, men neste gang skal jeg krydre den litt mer sprekt - med f.eks. honning eller kanel.
OPPDATERING: Etter to dagers lagring under lokk i kjøleskap var vinmysen blitt bedre på smak - den hadde tatt mer preg av "krydderet" - og osten hadde fått både mindre saltsmak og mer vinsmak. Det fungerer forøvrig også fint å blande honning og lime i vinmysen; i stedet for sukker, lime og sitronmelisse. Jeg ser forøvrig først nå at jeg har lest feil: originaloppskrifta har en del myse, en del kokende vann og en halv del vin. Imidlertid var produktet såpass bra at jeg tror jeg holder meg til framgangsmåten brukt her.
Etiketter: gamle oppskrifter, Mat og drikke, myse, sack whey, vinmyse, wine whey
0 Comments:
Legg inn en kommentar
<< Home